top of page
Поиск
  • Фото автораknucaentrants

Цікаво про математику



Як казав Галілео Галілей: «Книга природи написана мовою математики» і саме тому відкриття давньогрецьких математиків, таких як Піфагор, Евклід та Архімед, навіть сьогодні застосовуються при вивченні цієї захоплюючої науки.


1. З останнє століття математика зробила величезні кроки вперед. У 1900 році всі світові математичні знання помістилися б приблизно 80 книг, а сьогодні можна заповнити понад 100 тисяч книг.

2. Десяткова система розрахунку, з'явилась тому, що на руках у людини десять пальців, а перші розрахунки велись на пальцях рук. Найменше число яке точно ділиться на всі числа від одного до десяти є 2520.

3. На відміну від звичної десяткової системи у якій в основі числення 10, стародавні вавилоняни використовували систему в основі якої було 60 різних символів для запису цифр. Саме тому ми маємо 60 хвилин, 60 секунд та 360 градусів в колі.

4. Перші розрахунки числа «пі» проводились в Стародавньому Єгипті та Вавилоні близько чотирьох тисяч років тому, проте точність обмежувалась двома-трьома знаками після коми. У 2009 році японські вчені встановили рекорд по точності обрахунку числа «пі». Їм вдалось обчислити число «пі» до 2576980377524 знаку, тобто більш ніж два з половиною трильйони знаків після коми.

5. Якщо 1 розділити на 998001, то отримаємо повну послідовність попряду від 000 до 999.

6. Сума всіх чисел, які є на звичайній рулетці в казино (від нуля до 36) є число — 666, так зване «число звіра». Страх перед числом 666 має назву гексакосіойгексеконтагексафобія. Також, якщо записати це число римськими цифрами то воно буде мати вигляд DCLXVI, тобто в ньому містяться всі римські цифри (крім M — тисяча) в порядку спадання.

7. Мало хто звертає увагу на той факт, що число нуль не можливо записати римськими цифрами, це і не дивно оскільки його серед римських цифр взагалі ніколи не було, його вперше придумали та використали в Індії.

8. Ще зі школи нам товкмачать, що на нуль ділити не можна, але мало хто знає чому. Розгляньмо на прикладі числа 7. Запис 7 : 0 можна вважати скороченням від 0 · х = 7. Тобто нашим завданням є віднайти число яке після множення на 0 дає 7. Основною якістю нуля, яка лежить також у його визначенні є властивість, що при множенні на 0 ми завжди отримуємо 0. Строго кажучи, не має числа, яке після множення на 0 дасть щось інше крім нуля. Виходить наше завдання не має взагалі жодного рішення та навіть сам запис не містить ніякого сенсу, звідси й фраза «на нуль ділити не можна».

9. 21 вересня 1997 через помилку та діленні на нуль в керуючій комп'ютерній системі ракетного крейсера Йорктаун (USS Yorktown CG-48) Військово-морського флоту США сталося відімкнення всіх приладів на борту корабля.

10. Згідно парадоксу днів народження в групі, що складається з двадцяти трьох осіб, ймовірність того, що збіжаться дні народження (числа та місяця) хоча б у двох людей перевищує 50%, а для групи з 57 людей, ймовірність становить понад 99%.

11. Спробуйте помножити ваш вік на сім і отримане число помножте на 1443. Результат, який ви отримаєте буде ваш вік записаний три рази поспіль.

12. Якщо ви маєте піцу (італійською мовою pizza) з радіусом «Z» і товщиною «A», то її об'єм = Pi · Z · Z · A. Цікаво також те, що піцу можна поділити на вісім рівних частин всього трьома розрізами, причому є два способи.

297 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page