top of page
Поиск
  • Фото автораknucaentrants

Фізика в природі

Чому веселка має форму дуги?


Відповідь: Сонячні промені, проходячи через краплі дощу в повітрі, розкладаються в спектр, так як різні кольори спектру переломлюються в краплях під різними кутами. В результаті формується окружність – веселка. Частину її ми бачимо з землі у формі дуги, а центр окружності лежить на прямій. «Сонце – око спостерігача». Якщо світло у краплі відбивається два рази, то можна побачити дві веселки.



Які ґрунти краще прогріваються сонячними променями: чорноземні або підзолисті, які мають більш світле забарвлення?


Відповідь: Чорноземні ґрунти краще нагріваються сонячними променями, ніж підзолисті, так як сильніше поглинають сонячні промені.


Навіщо на зиму пристовбурні круги у плодових дерев покривають шарами торфу, гною або деревної тирси?


Відповідь:На зиму пристовбурні круги землі у плодових дерев покривають шарами торфу, гною, деревноїтирси, щобзахистити дерева відзамерзання. Всіціматеріалимаютьпоганутеплопровідність.


Дивне явище можна спостерігати на острові Барсакельмес в Аральському морі: гнані вітром хмари при підході до нього діляться на дві частини і обтікають острів, при цьому над морем йде дощ, а над островом сяє сонце. Яка причина цього загадкового явища?


Відповідь: Розгадка тут досить проста: хмари, що проходять над островом, «розрізаються» і відганяються від нього потужними конвекційними потоками гарячого повітря, що піднімається вертикально від поверхні безводного острова.


179 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page