top of page
Поиск
  • Фото автораknucaentrants

Правило золотого перетину

Часто ми стикаємося з будинками, предметами, будовами, рослинами, які чимось заворожують. В основі такого сприйняття є співвідношення частин, яке назвали золотим перетином. Леонардо да Вінчі шукав підтвердження цього принципу у будові людського тіла. Ті особи і тіла, які здаються нам гарними, мають пропорції, які й підкоряються закону золотого перетину. Це співвідношення діє у формах простору і часу. За цим принципом збудовані давньогрецькі та римські храми.

На малюнку цілий відрізок розділений таким чином, що якщо розділити на b, отримаємо 1,1618, та ж цифра виходить, якщо цілий відрізок розділити на більшу частину — a. Це і є втіленням ідеальної пропорції. Пропорції будівлі з Парфеноном на представленому малюнку також підпорядковуються зазначеному співвідношенню. У заокругленому відсотковому значенні пропорції частин цілого співвідноситимуться як 62% на 38%. 

Математик Фібоначчі пізніше розвинув цю закономірність. Він розробив числову послідовність, елементи якої, починаючи з дев'ятого, підпорядковуються тому закону. Графічне зображення цієї послідовності – спіраль. Якщо придивитися, і в природі, і в архітектурі, і в тілі людини пропорції краси присутні.



Отже, визначення золотого перерізу: менша частина відноситься до більшої до всього цілого.

385 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page